15 ianuarie 2019

VINTAGE & THRIFT SHOPPING | 10 TIPS AND TRICKS

      
     Weekend-ul trecut am mers la plimbare prin oraș și, din întâmplare, am găsit pălăria/toca asta într-un magazin second-hand, așa că am decis că e timpul să scriu un articol despre o pasiune mai veche de-a mea: thrift shopping.
     Mi-am descoperit pasiunea pentru cotrobăit prin magazinele second-hand pe vremea când eram în facultate, dar această pasiune s-a amplificat atunci când am decis să-mi fac un blog. 
     Studentă fiind, bugetul meu era destul de redus, dar adoram să caut comori ascunse printre munți de haine. Încă țin minte care a fost prima piesă cumparată dintr-un magazin second-hand: o pereche de blugi albi, tip mom jeans, de la Zara. 
      Apoi am învățat ce înseamnă vintage când, fiind în vizită la parinții mei în Germania, am fost la primul meu târg de vechituri.
     Anii au trecut și am ajuns să locuiesc în Dublin, unde există chiar o cultură a acestor magazine, aici fiind numite "charity shops", adică mai multe lanțuri de magazine ce primesc haine din donații iar vânzările merg spre anumite asociații non-guvernamentale. Pretty cool, right?
     Și-aici am încetat doar să cochetez cu acest tip de magazine și să merg câte o zi intreagă la plimbare prin oraș în căutare de comori.
     Astăzi vreau să vă prezint câteva tips & tricks învățate de-a lungul anilor despre ce trebuie să știi/faci atunci când mergi la cumpărături în magazine second-hand:
  • Scrie o listă cu ce piese cauți, fie ele vestimentare sau de decor. În felul ăsta, nu te vei pierde printre umerașe și nici nu vei pleca acasă cu o sacoșă de lucruri pe care nu le vei purta, dar pe care le-ai cumpărat impulsiv. Eu merg la cumpărături cam o dată la două săptămâni, a devenit un fel de terapie pentru mine și încep prin a mă uita în garderoba mea ca să văd de ce lucruri am nevoie ca să știu ce caut. Dacă folosiți Pinterest, puteți face acolo un album cu piese care vă inspiră și pe care le căutați!
  • Stabilește un buget! Când mergi în astfel de magazine, există pericolul de a cumpăra mult doar pentru că prețurile sunt mici și spun asta din experiență proprie.
  • Fă-ți un "plan de călătorie", recomandarea mea fiind să-ți faci pe Google Maps un traseu ca să știi care rută este cea mai bună. Altfel, riști să te plimbi fără o destinație anume și să-ți pierzi cheful și răbdarea.
  • Îmbracă-te confortabil! Pe lângă faptul că va trebui să probezi haine și vei avea nevoie să te miști liber, cu cât ai mai multe haine și accesorii pe tine, cu atât îți va fi mai greu. Pe timpul verii îți recomand să porți rochii, acestea fiind mai ușor de dat jos în cabina de probă. Cât despre accesorii, o geantă cross body va fi suficientă. Small tip: investește într-o sacoșă din pânză! Eu am vreo 5 și mereu am una în geantă când merg la cumpărături.
  • Să ai bani cash la tine! Fiind magazine mici, nu întotdeauna poți plăti cu cardul, așa că cel mai bine e să ai bani cash, să nu riști să găsești ceva și să nu poți cumpăra pentru că nu poți plăti. Asta e o metodă bună și să-ți respecți bugetul.
  • Înarmează-te cu răbdare! Mi-am făcut un mic ritual de mers la cumpărături în magazinele second-hand: întotdeauna mă opresc la o cafenea, îmi iau cea mai mare cafea și parcă mă umplu de energie. Dacă nu ești o persoană foarte răbdătoare, aventura asta o să ți se pară extenuantă. Ah, am uitat să menționez că-ți va trebui cel puțin jumatăte de zi pentru această "călătorie": cotrobăitul necesită timp.
  • Invață să scanezi! Dacă vei analiza fiecare umeraș din magazin, s-ar putea să te copleșească, dar dacă scanezi hainele în funcție de culorile sau materialele pe care le dorești, o să ți se pară mult mai simplu.
  • Probează hainele înainte de a le cumpăra! Pentru că în magazinele second-hand nu avem luxul de a găsi aceeași rochie în 5 măsuri diferite, probându-le vei fi sigură dacă îți vine sau nu. Spun asta pentru că de cele mai multe ori hainele nu mai au etichetele originale și mărimile pot diferi foarte mult. Dacă îți place o piesă foarte mult, dar îți este mare, poți oricând să o modifici.
  • Nu cumpăra ceva doar pentru că este ieftin! Cred că ăsta este sfatul pe care insist cel mai mult, pentru că am căzut în plasa asta și am sfârșit prin a avea haine în toată casa, dar purtam doar câteva piese preferate.
  • Nu renunța după prima sesiune de shopping! După cum am scris mai sus, eu merg cam de două ori pe lună la vânătoare de comori și nu mereu am noroc, dar nu știi niciodată ce poți găsi ascuns într-un cufăr plin cu haine!
     Toate sfaturile astea vin din experiența personală. Nu sunt o expertă în vintage sau antichități, dar când vine vorba de second-hand, am strâns ceva experiență. Sper să vă fie folositor acest articol și dacă aveți alte sfaturi, îmi puteți lăsa în comentarii sugestiile voastre. 
     Kisses!

SWEATER: H&M | SKIRT: ZARA | BOOTS: AMICLUBWEAR | BAG: PRIMARK  
HAT & BROOCH: VINTAGE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Can't wait to read your lovely comments!